Haags Historisch Festijn 20 en 21 augustus

01_Logo

Voor Stichting HISTORIE-KS coördineert Rob Kortekaas samen met Angelique Schipper het nieuwe evenement Haags Historisch Festijn op 20 en 21 augustus.
Een mooiere follow-up van de voorstelling ‘200 jaar Koninkrijk’ kan Angelique zich niet voorstellen. De voorstelling eindigde met een afbeelding van het Binnenhof en de vraag ‘Is dit nou het slot?’, waarbij Angelique de kinderen vertelde dat het Binnenhof als kasteel van de graven van Holland begon.

Wat begint met een klein evenement in het weekend van 20 en 21 augustus 2016 heeft de potentie om uit te groeien tot een groot jaarlijks landelijk historisch evenement. Als eerste willen wij dit jaar zichtbaar maken dat het Binnenhof vroeger een Kasteel was met een Binnenhof, een Buitenhof, een Ridderzaal, een Slotgracht en de Gevangenpoort als toegangspoort. Dit willen wij doen door middel van ridders en paarden, adel en een middeleeuws kampement langs de Hofvijver. In de Paleistuin willen wij de koninginnen uit ons 200-jarig koninkrijk plaatsen, want op het moment dat wij een koningshuis kregen verliet Koning Willem I het Binnenhof om op Paleis Noordeinde te gaan wonen. Het onderdeel Paleistuin wordt opgeluisterd met de liedjes op de accordeon van Angelique uit de voorstelling ‘200 jaar koninkrijk’.

Tijdens het wachten op groen licht voor de vergunning van de gemeente Den Haag wordt achter de schermen hard gewerkt aan de voorbereidingen en om het ontbrekende gedeelte van de financiering rond te krijgen met de Club van Honderd. Honderd donateurs die met 100 euro de start van dit historische evenement mogelijk maken. Donderdag 14 juli vindt een eerste speciale bijeenkomst plaats voor geïnteresseerde donateurs.
Kijk voor meer informatie op de website van HISTORIE-KS. 

100e en laatste voorstelling Heksenwaag

Op zaterdag 18 juni werden de laatste voorstellingen gespeeld in het overvolle museum de Heksenwaag. Maar liefst 100 voorstellingen zijn gespeeld over ‘Antje de Sprookjesheks’ en ‘750 jaar Heks’. In tegenstelling tot de vrolijke voorstelling ‘Antje de Sprookjesheks’ voor jonge kinderen werden bezoekers van jong tot oud geraakt bij ‘750 jaar Heks’ door de actualiteit. Vroeger was de heks de zondebok, wie is dat nu? In de Heksenwaag werd altijd eerlijk gewogen. Hoe eerlijk wegen wij? Angelique wist het publiek van het begin tot het einde te boeien met haar wisselingen in maar liefst zes personages en muziek op de accordeon. ‘Een zeer talige voorstelling’, zo twitterde de burgemeester van Oudewater, Pieter Verhoeve.

De voorstellingen zijn een initiatief van Stichting Hollands Boegbeled in samenwerking met museum De Heksenwaag en mogelijk gemaakt door het VSB-fonds, Janivo Stichting, Carel Nengerman Fonds, kfHein Fonds, Fentener van Vlissingen Fonds en Prins Bernhard Cultuurfonds.

-Videoreportage John Meijer

Foto's: Jan Kooiman

Foto’s: Jan Kooijman

AD Groene Hart

AD Groene Hart

December 2015: Dickens, de koning(in) en de heks

DICKENS Zondag 13 december:
Wintermarkt Dickens Style rondom de Grote Kerk Den Haag van 11.00 tot 17.00 uur
KoningWinter_DenHaag_2014_LiekiesLiedjes_PoesPas

In de eeuwenoude traditie van jaarmarkten zijn er handlezers, vuurspuwers, kunstschilders, muzikanten etc. en  kunnen kinderen leren handboogschieten. Ook zijn er oude ambachtslieden die het publiek leren om touw te maken of ijzer te smeden. Allemaal in Dickens kostuums. De markt is vol leuke cadeautjes, snuisterijen en lekkernijen loopt door tot in de kleine sfeervolle middeleeuwse straatjes van het Hofkwartier. Overal is wat te zien of te doen. Er is glühwein en warme chocolademelk. De cafés en restaurants in de straatjes hebben speciale gerechten klaar gemaakt.


Kinderrijk Den Haag
 Kerstvakantie maandag 28 en dinsdag 29 december
Angelique_Schipper_200jaarKoninkrijk - kopie

Deze kerstvakantie opent ProDemos haar deuren voor gezinnen met kinderen van 6 tot 12 jaar. Kom naar Kinderrijk en waan je een echte koning of koningin!
Voor gezinnen met kinderen van 6 – 12 jaar. Van 11.00 tot 16.00 uur. Toegang € 7,- per persoon inclusief rondleiding Ridderzaal. Vakantiepashouders € 5,-
Voor meer informatie kijk op de website van ProDemos.

 


Heksenwaag Oudewater
Antje de Sprookjesheks/750 jaar heks
Kerstvakantie woensdag 30 december
Heksenwaag Antje de Sprookjesheks _ kat Angelique Schipper foto Bert van der Horst
Voor iedereen die de voorstelling nog niet gezien heeft: op woensdag 30 december van 13.30 tot 14.30 Antje de Sprookjesheks (4-8 jaar) en van 16.00 – 17.00 uur 750 jaar Heks (van 9-99 jaar).
Toegang museum Heksenwaag t/m 11 jaar € 2,75 vanaf 12 jaar € 5,25. Reserveren via: www.hoenu.nl regio Utrecht.

 

 

 

 

Jeugd/familievoorstellingen in de Heksenwaag Oudewater

Vanaf 11 april 2015 gaat het nieuwe project van St. Hollands Boegbeeld van start in het kader van 750 jaar Oudewater: de jeugd- en familievoorstellingen Antje de Sprookjesheks voor 4-8 jaar en 750 jaar Heks voor iedereen vanaf 10 jaar die nieuwsgierig is naar de geschiedenis van de Heks: bij de Heksenwaag in Oudewater. In totaal komen er 50 speeldagen: 25 voor de vrije tijd en 25 voor scholen. Reserveren gaat via: www.hoenu.nl regio Utrecht. Voor scholen kan contact opgenomen worden met info@hollandsboegbeeld.nl. Een waardevol project waar de geschiedenis een actuele rol kan vervullen in het heden. In de middeleeuwen was de heks de zondebok, wie is dat nu? In de Heksenwaag in Oudewater werd eerlijk gewogen. Wordt er nu ook eerlijk gewogen?

PROD_WHK-A_VL_VL-3_150402_1_D_FC

 

vervolg artikelVoorburgseCourant_020415_2

Affiche Heksenwaag FINAL

 

 

 

Uitnodigend December

De maand december is altijd vol feestelijke gelegenheden.
Kom ook en laat je verrassen door Angelique en vele anderen!

Dinsdag 23 en 30 december opent ProDemos haar deuren voor kinderen!
Wil je graag (nog een keer) de voorstelling ‘200 jaar koninkrijk’ zien?
Bij ProDemos in Den Haag tegenover de Hofvijver, die ook altijd alle rondleidingen in de Ridderzaal en de Tweede Kamer verzorgt, speelt Angelique een verkorte versie van de voorstelling in de “Paleiszaal”.

flyer2.indd

 

Vrijdag 12 December Winterfair Buitengoed Dorrepaal Voorburg
Vorig jaar was de winterfair een groot succes met soep, oliebollen, workshops voor de kinderen, de boogschietbaan van Kasteelschutters en het ommetje met de lampionnetjes door Angelique als de heks van Dorrepaal. Dit jaar is zij Aagje de Vertelster en staat zij bij haar middeleeuwse boogschutter bij de verlichte boogschietbaan.
Buitengoed Dorrepaal, 16.00 – 21.00 uur, Westvlietweg 115, Leidschendam-Voorburg
www.buitengoeddorrepaal.nl

Zaterdag 13 December Swanwalk Rotterdam
Een weekend lang genieten van ambachtelijke lekkernijen en ouderwets kerst-shoppen: proef ook tijdens de Swan Walk Kersteditie de authentieke sfeer Rondom het Zwaanshals in het Oude Noorden van Rotterdam! Angelique is aanwezig met haar accordeon en vrolijke liedjes op zaterdag 13 december van 12.00 tot 16.00 uur.

Zondag 14 December Koning Wintermarkt Haags Hofkwartier
Vorig jaar een succes, dit jaar opnieuw: Koning Wintermarkt! Er zijn straatartiesten, hoornblazers en Koning Winter maakt zijn opwachting. Een goochelaar vertoont zijn kunsten, kinderen kunnen handboogschieten. Angelique is de dame die je vertelt waar je vooral moet zijn! De Artiesten en acteurs zijn in “Dickensstijl’’ gekleed en vermaken het publiek met optredens, muziek en demonstraties. Van 11.00 tot 17.00 uur.

Vrijdag 19 December Winwide Intercultureel Kerstfeest Den Haag
De Nederlandse samenleving is tegenwoordig multi-cultureler dan ooit.
Wat betekent de Kerstviering in verschillende culturen?
Angelique is de zingende voorzitter met haar accordeon.
Resto Van Harte, Diamanthorst 183, 2592 GD Den Haag
Kosten: €10,- incl. feestelijke Kerst maaltijd + 2 drankjes; ooievaarspashouders, €4,-Aanmelden: meet-greet-eats@winwide.nl
Programma Intercultureel Natuur en Kerstfeest_19december2014

Zaterdag 20 December Bravo Tchaikovsky Theater Ludens
Stichting Dans aan de Vliet viert haar 5-jarig jubileum en presenteert een eerbetoon aan de 175-jarige Russische componist met solisten uit het Nationale Opera en Ballet van Rousse, Bulgarije en dansgroepen uit de regio Den Haag.
Angelique is de presentator.
Theater Ludens, Leidschendam-Voorburg, 15.00 uur € 12,-

 

 

 

Mevrouw Zondermolen

Stichting Mooi Voorburg bestaat 55 jaar en wil haar 11e lustrum  ook graag vieren met kinderen!
Eén van hun eerste activiteiten in Voorburg was het verplaatsen van Molen de Vlieger en zo ontstond het personage mevrouw Zondermolen.
Mevrouw Zondermolen is op zoek naar de molen, maar heeft wel een heel bijzondere routekaart heeft gekregen van de voorzitter van Mooi Voorburg. Daar heeft ze hulp van slimme kinderen voor nodig. Tijdens Open Monumentendag 13 september kunnen kinderen haar een handje helpen! Klik op de onderstaande flyer voor meer informatie!

flyer


Daar bij die molens!

Zaterdag 12 juli is er een speciale Molendag voor Leidschendam-Voorburg.
Molen De Vlieger en Molen De Salamander staan open voor iedereen die geïnteresseerd is in de fraaie ronddraaiende wieken.
Van 11.00 tot 13.00 uur speel ik solo bij Molen de Vlieger en ’s middags van 14.00 tot 16.00 uur bij molen De Salamander. In mijn lange molenrok met accordeon op de rug fiets ik tussen 13.00 en 14.00 uur van de ene molen naar de andere!
Het wordt een doorlopende compilatie van mijn liedjes uit mijn voorstelling
‘200 jaar koninkrijk’ in de molen, bij de molen, in de huiskamer en bij de bedstee!
En natuurlijk mag ook het molenlied niet ontbreken: Daar bij die molen!
Alles weten over deze Molendag? Lees de brochure!

Molendag Leidschendam Brochure

Promotieactie-Molen-De-Vlieger_medium

 

 

Optreden 2011 met de Molenrijkers bij Molen De Vlieger.

Pas op 50 op Delft Fringe Festival

Je wordt 50 en viert je verjaardag gepast met een nieuwe voorstelling van 30 minuten en doet dat nog eens over op je reünie van de basisschool met je klasgenoten, die tenminste ook allemaal 50 worden! Dat is feest!
De dag erna kon het gelijk nogmaals gespeeld worden als voorproefje tijdens het Delft Fringe Café, want er was een plek vrijgekomen en Pas op 50 wordt geprogrammeerd tijdens het Delft Fringe Festival van donderdag 5 t/m 8 juni in Delft.
Of ik niet nog een liedje erbij kon maken! Over het stuk met de sauna. Dat moet je natuurlijk niet tegen mij zeggen … liedje is klaar … zelfs al weer geoefend met niemand minder dan muzikaal talent en docent Nico van Battem en wie weet voor hoeveel vijftigers het gespeeld mag gaan worden! In ieder geval op het Delft Fringe Festival van 5-8 juni: donderdag 5 juni bij THUIS bij Ladera, Oosteinde 123 om 19.00 en 21.15 uur en vrijdag 6 juni bij Jeroen Bakker, Vlamingstraat 64 om 19.45 uur.
Pasop50_050414

Monologenfestival en Break a leg

Donderdag staat het Monologenfestival 2014 op de agenda van Theater ’t Kapelletje in Rotterdam van donderdagavond 20 maart tot en met zondag 23 maart.
Op donderdagavond mag ik beginnen met de productiemonoloog HEKS.
Een deel uit mijn voorstelling HEKS is onder regie van Jan Oomen omgezet in een monoloog van 15 minuten. Het is een bijzonder fijne ervaring om samen met regisseur Jan Oomen aan HEKS te kunnen werken. HEKS bevat zoveel materiaal en hoe kun je dat voor het publiek nog meer toegankelijk maken?
Op donderdagavond zijn er in totaal 7 monologen, van productiemonologen (ca. 20 minuten), repertoire Monoloog – uit een bekend stuk (ca. 10 minuten) tot eendagsvliegen – gemaakt op de dag zelf (ca. 5 minuten).

Vrijdag 21 maart staat de ochtend in het teken van 200 jaar koninkrijk in groep 7 van basisschool Essesteijn en de avond in het teken van Festival 2103. Vrijdag 21 maart is namelijk de dag van Antiracisme en Antidiscrimininatie in het Humanity House in Den Haag en verzorg ik met HEKS een kort optreden van 30 minuten. Het festival begint om 18.00 uur en is gratis toegankelijk.

Break a leg
Zaterdag 22 maart ga ik het festival De Nederlandse Klomp in Utrecht presenteren. De presentatrice heeft haar been gebroken en jurylid Mira Moreno van St. Dans aan de Vliet heeft mij als presentatrice voorgesteld. Een feestelijk festival voor dans- en zangtalent. Gratis toegankelijk.

200 jaar koninkrijk van start!

Op vrijdag 14 februari jl. was het zover en ging de voorstelling op basisschool De Parachute de lucht in. Haagse Dingen was erbij en maakte deze reportage. Op naar de andere scholen en voor alle andere geïnteresseerden! De vertelling is geschikt voor jong tot oud! De eerste beoordelingen van docenten zijn lovend! Ook is er een mooie recensie van de Voorburgse Courant, Kiki Goudart. Klik hier.